سئوکاران از چندین سال پیش، یعنی از زمان Google ،Bing ، Yahoo و Yandex در سال 2011 گرد هم آمدند تا لیستی براساس استانداردها، ویژگیها و موجودیتها فراهم سازند و در صورت موافقت از آن پشتیبانی کنند، که این گردهمایی موجب پدید آمدن سایت Schema.org شد.
با اینحال، سردرگمیهای زیادی در مورد دادههای ساختار یافته، نحوهی کاربرد آن و زمان پیادهسازی دادههای ساختار یافته برای اهداف سئو SEO تا سال 2017 وجود داشت. طبق نظرسنجیهایی که در سال 2016 توسط بینگ .(Bing) انجام شد، مشخص شد که تنها 17 درصد از بازاریابها از مارکگذاری و اطلاعات Schema.org استفاده میکنند.
در این مطلب که به دو بخش تقسیم میشود ابتدا در مورد اینکه دادههای ساختار یافته چیست و سپس در مورد نحوهی ارتباط آن با سئو صحبت خواهیم کرد.
داده های ساختار یافته به انگلیسی Structured data در ساده ترین تعریف به یک قالب استاندارد گفته میشود که برای نشان دادن اطلاعات مخصوص هر صفحه از وب سایت و مطالب دسته بندی در آن است. در واقع داده های ساختار یافته کدهایی با فرمت مشخص هستند که موتورهای جست وجو قابلیت شناسایی آن را داشته باشند. زمانی که موتورهای جست وجو بتوانند این دادهها را بخوانند، آنها را نمایش میدهند.
بهعنوان مثال شما یک وب سایت با موضوع نگه داری گل و گیاهان دارید و به طور مرتب دستورالعملهای مراقبت، کاشت، تکثیر و… را در زمینهی گیاهان در اختیار کاربران میگذارید. اگر داده های ساختار یافته را به صفحه نگه داری یک گل اضافه کنید، نمایش آن صفحه در نتایج جست و جو نشان داده خواهد شد. به زبان ساده و کوتاه داده های ساختار یافته کشیدن کروکی است برای موتورهای جست وجو با زبانی که مخصوص این وب سایتها است.
گسترش دنیای وب، باعث شد تا داده های ساختار یافته برای سایتها از نظر سئو، رتبه بندی در موتورهای جستوجو به ویژه گوگل و افزایش بازدید از اهمیت بالایی برخوردار شوند و همچنین این قابلیت افزایش بازدید و رتبه سایت را چندین برابر بهتر کند.
همانطور که گفتیم داده های ساختار یافته در افزایش بازدید و رتبه بندی یک وب سایت بسیار تأثیرگذار است، با اینحال داده های ساختار یافته ویژگیهای دیگری نیز دارند. بهطور خلاصه، در اینجا به برخی از مزایای دیگر داده های ساختار یافته اشاره میکنیم:
داده های ساختار یافته با داده های غیرساختار یافته تفاوت ساده و شهودی دارند. برای تفاوت این دو ساختار به مثالی که در ادامه آوردهایم، توجه کنید.
جمله زیر نمونهای از داده بدون ساختار است:
جان اسمیت یک مهندس نرمافزار در کمپانی Salesforce است.”
خواننده این مطلب یک انسان باشد یا ربات، باید همهی این اطلاعات را بهطور مستقل طبقهبندی کند. اما در داده های ساختار یافته همه این خصوصیات از پیش مرتب شده است، مانند زیر:
«جان اسمیت» نام، «مهندس نرمافزار» تحصیلات وی، Salesforce شرکت وی است.
اینترنت هر روز از نظر اندازه و پیچیدگی در حال رشد است. این در حالی است که گوگل از زمان و منابع محدودی برخوردار است و تمام تلاش خود را بر پایه سازماندهی اطلاعات جهان به روشی راحت و مفید قرار داده است.
گوگل در تلاش است تا مرتبط ترین و مفیدترین پیوندها را برای هر جست و جو در موتور جست وجوی خود ارائه دهد. اینجا است که داده های ساختار یافته در سئو سایت مهم میشود. زیرا این دادهها به گوگل کمک میکند تا بهتر بتواند مأموریت خود را به سرانجام برساند.
همانطور که بالاتر ذکر شد، داده های ساختاریافته به موتورهای جستوجو کمک میکند تا محتوای یک وبسایت را بهتر درک کنند. این قابلیت به نوبهی خود باعث میشود تا محتوای هر وب سایتی با دقت بیشتری رتبه بندی شود و اطلاعات بیشتری نیز در صفحات نتایج موتورهای جست وجو نیز ارائه شود.
در نتیجه داده های ساختاریافته علاوه بر اینکه Search Bot را بهبود میبخشند و نتایج جست وجو را با دقت و اطلاعات بیشتر ارائه میدهند، کاربر نیز سریع تر به درخواستهای خود میرسد که تجربه ای خوشایند را نیز را برای وی به همراه خواهد داشت.
On-SERP SEO استراتژی نحوهی نمایش یک وب سایت در صفحه اول گوگل را تعیین میکنند. این قابلیت برای هر یک از کلمات کلیدی مورد جست وجو کاربران یک وب سایت را مورد هدف قرار میدهد.
این قابلیت علاوه بر اینکه رتبه بندی سایت را تا بالاترین حد ممکن بهبود می دهد، با استفاده از ویژگیهای SERP جستوجو را در Google Ads، بخشهای ویژه، تصاویر و سوالات متداول انجام میدهد.
داده های ساختاریافته با تعیین صحیح محتوا سایت علاوه بر اینکه باعث میشوند نتایج جستوجو با اطلاعات دقیق و جذاب در بیش از 30 بخش ویژه به نمایش درآید، سئو را نیز بهبود میبخشد.
برای مشاهده تأثیر داده های ساختاریافته در جستوجوی گوگل (Google)، به قسمت Search Console بروید و در بخش Performance> Search Appearance، میتوانید تجزیه و تحلیل انواع مختلف نتایج غنی مانند «How-To» و «FAQ» را مشاهده کنید.
داده های ساختار یافته به تنهایی عامل اصلی رتبه بندی نیست، اما توسعه دهندگان کمپانی گوگل استفاده از آن را به شدت توصیه می کنند، زیرا این قابلیت بهطور غیرمستقیم در رتبه بندی وبسایت و نرخ کلیک کاربران کمک میکند.
همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم، هوش مصنوعی با بررسی اطلاعات در متن و محتوا یک سایت، Search Bots را قادر میسازد تا معنای صفحات سایت را بهخوبی درک کند، محتوای موردنظر را با سوالات مرتبط مطابقت دهد و همچنین نتایج غنی و قابل اجرا را نمایش دهد.
همهی اینها تأثیرات غیرمستقیمی بر روی عواملی مهم از جمله رتبهبندی، ترافیک و میزان کلیک یک سایت میگذارند. زیرا Google از دادهها برای قرار دادن پیوندهای سایت برای مخاطبان استفاده میکند.
صرف نظر از اینکه کلیه محتوا یک سایت با داده های ساختاریافته توسط موتورهای جستوجو بررسی میشود و تأثیر غیرمستقیمی در خروجی دارند، باید بدانید که به کار بردن داده های ساختاریافته یک دارایی حیاتی در وبسایت شما است.
برای تست صحت داده های ساختاریافته ی درج شده می توانید از وب سایت https://search.google.com/test/rich-results استفاده کنید.