آشنایی با نحوه کار انواع موتور جستجوگر

موتور جستجوگر

موتور های جستجوگر از بخش های مختلفی تشکیل شده اند، که نمایش لیست نتایج حاصل از جستجوی کاربر حاصل فعالیت هماهنگ و یکپارچه تمام این بخش ها است. نحوه کار موتور جستجوگر در واقع به این صورت است که پایگاهی از داده های آماده شده در اینترنت وجود دارد که بعد از جستجو موضوع مورد نظر بر اساس رتبه سایت ها آن را در کمتر از یک صدم ثانیه برای شما به نمایش می گذارد. ما در این قسمت آنچه را که باید در خصوص چگونگی کار موتورهای جستجو بدانید در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم ؛ با ما تا پایان این متن همراه باشید.

نحوه و چگونگی کار موتورهای جستجوگر

آنچه که به عنوان لیستی از سایت های مرتبط با موضوع مورد نظر کاربر به نمایش گذاشته میشود، حاصل جستجوی موتورهای جستجوگری مانند گوگل در بین هزاران پایگاه داده ای اینترنت است. موتور جستجوگر خود به تنهایی این محتوا را تولید نکرده و به کمک بخش ها مختلف خود اطلاعات مورد نیاز را از بین این داده های ذخیره شده، جمع آوری و تجزیه و تحلیل می کنند.موتورهای جستجوگر اولین ابزار برای نشان دادن موفقیت ما در بازاریابی دیجیتال هستند.

به طور کلی این نوع موتورهای جستجوگر از موارد زیر تشکیل شده است :

نحوه کار بخش عنکبوت در موتورهای جستجوگر (Spider)

نرم افزار اسپایدر برای جمع آوری داده های مورد نیاز برای یک موتور جستجوگر است. کار این بخش به این صورت است که در مدت زمانی خیلی کم و به سرعت ، اسپایدر محتوای صفحات مختلف را بررسی کرده و با جمع آوری اطلاعات مربوط به موضوع مد نظر کاربر آن را در اختیار سایر بخش های موتور جستجوگر قرار خواهد داد. در واقع وظیفه این ربات دقیقا مشابه کار کاربران برای جستجوی یک موضوع در وب است.

اسپایدرها به کمک کدهای HTML صفحات مختلف در سایت را مشاهده و بررسی کرده لینک های صفحه را دنبال می کنند و مطالبی که مورد نیاز است را مانند اسپایدر جمع آوری و ذخیره می کند. در نهایت عنکبوت موتور جست و جو در واقع همان محتوایی را میبیند که کاربر مشاهده می کند با این تفاوت که کاربر متن را میبیند، روبات عنکبوت کد صفحه را می بیند.

نحوه ی کار موتور جستوگر

نحوه کار موتور جستجوگر در بخش خزنده (Crawler)

کراولر (crawler) نیز نرم افزاری است که وظیفه هدایت و کنترل اسپایدر را بر عهده دارد. در واقع این بخش لینک به صفحات سایت های را که اسپایدر باید آنها را دنبال کند؛ تعیین می کند. امکان برنامه ریزی کراولر ها از قبل وجود داشته و می توان تنها لینک و آدرس های خاصی را برای بازدید در اختیار اسپایدر قرار داد.

تشخیص لینک های مورد نظر به این موضوع بستگی دارد که موتور جستجوگر چه میزان از اطلاعات یک سایت را قرار است در پایگاه ذخیره داده خود جمع آوری و ثبت کند. بر این اساس ممکن است برخی کاربران به موتور جستجوگر اجازه دسترسی به برخی از صفحات وب را نداده و این میزان دسترسی به حجمی از محتوای سایت به وسیله پروتکل Robots کنترل شود. موتور جستجوگر باید قبل از ورود به یک سایت، ابتدا تمامی قوانین استفاده از محتوای آن سایت را مورد بررسی قرار داده و ضمن رعایت این حقوق از محتوای سایت مورد نظر استفاده کند.

فایل روبوتس

مقاله زیر را حتما بخوانید:


نحوه کار موتور جستجوگر در بخش بایگانی داده ها (Indexer)

اکنون در این بخش باید هر آنچه که درباره موضوع مورد جستجوی کاربر توسط اسپایدر جمع آوری شده در قسمت ایندکسر ذخیره و بایگانی شود. در این بخش کلیه اطلاعات ارسالی توسط اسپایدر تجزیه و تحلیل شده و وضعیت هر یک از اطلاعات به صورت دقیق مشخص می شود. به طور مثال در بخش های مختلف می توان از لینک صفحه سایت، میزان حجم اطلاعات، کلمات کلیدی موجود در آن، تکرار کلمات، محل قرار گیری کلمات در صفحه  و …  به پارامترهای خرد و کمی این اطلاعات دست یافت. این مقیاس کمی به سیستم رتبه بندی برای فهرست صفحه اول نتایج موتور جستجوگر کمک خواهد کرد.


نحوه کار موتور جستجوگر در پایگاه ذخیره داده ها(Data Base)

در این بخش کلیه اطلاعات بخش ایندکس که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند بر اساس فاکتورهای گوناگون گروه بندی، کدگذاری و ذخیره می شوند. همچنین برای اشغال حجم کمتری از داده ها از تکنیک های خاصی برای فشرده سازی و کاهش این حجم اطلاعات قبل از هر گونه عملیاتی استفاده می شود. یک موتور جستجوگر نیاز به پایگاه عظیمی از داده های دسته بندی شده دارد که به طور مداوم باید این اطلاعات به روزرسانی و گسترش یابند. هر موتور جستجوگری که پایگاه داده ای بزرگ تر و به روزتری داشته باشد بدون شک مورد استقبال بسیاری از کاربران وب قرار خواهد گرفت و اعتماد و رضایت آنان را از نتایج جستجوی موضوعات خود بیشتر خواهد کرد. بنابراین تفاوت موتورهای جستجوگر مختلف مانند گوگل، یاهو و … در دنیای بیکران اینترنت در حجم و کیفیت پایگاه داده و روش ذخیره سازی اطلاعات مرتبط و به روز است.


نحوه کار سیستم رتبه بندی در موتورهای جستجوگر (Ranker)

اکنون به آخرین و مهمترین بخش از موتور های جستجوگر میپردازیم. بعد از طی تمامی مراحل قبل موتورهای جستجوگر آماده پاسخگویی و نمایش فهرستی از نتایج موضوع مورد نظر کاربر در باکس search موتور جستجو است. بعد از وارد کردن کلمات مورد نظر خود در این باکس و فشردن کلید Enter بر روی صفحه کلید، موتور جستجوگر در سریعترین زمان ممکن لیستی از لینک سایت هایی را که به آن موضوع پرداخته اند؛ در چندین صفحه به نمایش خواهد گذاشت. اکنون موضوعی که مطرح است چرا نام برخی از سایت ها در صفحه اول نتایج جستجو آورده شده و نام دیگر سایت ها در صفحات کم اهمیت بعدی؟

نحوه کار سیستم رتبه بندی در موتور جستجوگر

برای پاسخ به این سوال باید بگوئیم امروزه بهینه سازی سایت ها در دنیای وب ارزش بالایی داشته به طوری که مشاوره سئو یکی از موضوعات پر اهمیت در دنیای وب است. در واقع سایت های که به لحاظ محتوایی و ساختاری تمامی قوانین سئو را رعایت کرده و مورد اعتماد و رضایت کاربران قرار گرفتند؛ از رتبه بهتر و بالاتری نسبت به سایت های متخلف برخوردار هستند. این سیستم رتبه بندی در پایگاه داده ای خود میزان ارتباط سایت ها را با موضوع مورد نظر از بیشترین تا کمترین بررسی و اولویت بندی کرده و به عنوان نتایج جستجو برای کاربر به نمایش خواهد گذاشت.

همانطور که گفته شد تفاوت اصلی موتورهای جستجو در حجم پایگاه اطلاعاتی داده آنهاست و این پایگاه داده ای تاثیر بسزایی بر روی رتبه بندی سایت ها به عنوان قلب تپنده موتور جستجو خواهد گذاشت. در دنیای وب برای انجام وظیفه بهتر سیستم رتبه بندی موتور جستجو گر از الگوریتم استفاده می کند. این الگوریتم با دستورالعمل های ساده خود و اعمال آنها بر روی پارامترهای مختلف صفحات پایگاه داده درباره ترتیب نمایش سایت ها و صفحات مرتبط با موضوع  تصمیم می گیرد.


دانستنی های بیشتر موتور های جست و جو:

چگونه بفهمیم سایتمان در گوگل ایندکس شده است؟

ساده ترین راهکار برای اینکه بدانید سایتتان و چه صفحاتی از آن ایندکس شده است کافی است عبارت site:example.com را در کادر جست و جوی گوگل وارد کنید و از تعداد result ها میتوانید به صورت حدودی متوجه شوید چه تعداد صفحه از سایت شما ایندکس شده است.

ایندکس شدن سایت

روبات های گوگل صفحات سایت ما را چگونه می بینند؟

معمولا مدت زمان سر زدن روبات های گوگل به وب سایت ها به تعداد دفعات و تداوم به روز رسانی یک وب سایت وابسته است. هر اندازه که محتوا با سرعت بیشتری به روز شود روبات های گوگل سریع تر به سایت شما سر می زنند.

اگر میخواهید آخرین زمان کرول و تصویری که روبات ها از سایت شما داشته اند را ببینید کافی است بعد از جست و جوی کلمه ی کلیدی روی علامت فلش کنار لینک و عبارت cache کلیک کنید.

روبات های گوگل

سوالات متداول در مورد نحوه کار موتور های جستجو گر

موتورهای جستجوگر از چه قسمت هایی تشکیل شده اند ؟

  • بخش عنکبوت (Spider)
  • بخش خزنده (Crawler)
  • بخش بایگانی (Indexer)
  • بخش پایگاه ذخیره داده (Database)
  • سیستم رتبه بندی سایت ها (Ranker)

نحوه کار قسمت عنکبوت موتور جستجوگر چگونه است ؟

نرم افزار اسپایدر در مدت زمانی خیلی کم و به سرعت ، محتوای صفحات مختلف را بررسی کرده و با جمع آوری اطلاعات مربوط به موضوع مد نظر کاربر آن را در اختیار سایر بخش های موتور جستجوگر  قرار خواهد داد.

نحوه کار قسمت خزنده موتور جستجوگر چگونه است ؟

خزنده (کراولر) نرم افزاری است که وظیفه هدایت و کنترل اسپایدر را بر عهده دارد.

نحوه بایگانی داده ها در موتور جستجوگر چگونه است ؟

در این بخش کلیه اطلاعات ارسالی توسط اسپایدر تجزیه و تحلیل شده و وضعیت هر یک از اطلاعات به صورت دقیق مشخص می شود.این مقیاس کمی به سیستم رتبه بندی برای فهرست صفحه اول نتایج موتور جستجوگر کمک خواهد کرد.

دریافت مشاوره از شرکت سئو سپنتا

مشاوران کسب و کار آنلاین مفتخر به ارائه مشاوره رایگان به شما هستند.

phone_android
دیدگاه‌ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.