واکنشگرا بودن وبسایتها و نرمافزارهای تحت وب امروزه به یک امر ضروری برای ایجاد تجربه کاربری مناسب تبدیل شده است؛ Bootstrap ابزاری است که به شما برای طراحی یک وبسایت یا نرمافزار تحت وب واکنشگرا کمک میکند؛ این ابزار یک چارچوب تشکیل شده از CSS، HTML و JSاست که کمک میکند تا صفحه وبسایت یا نرمافزار تحت وب شما در پلتفرمهای مختلف همچون تلفن همراه و تبلت به حالتی مناسبی دیده شود.
Bootstrap از واژههایی است که در حوزههای گوناگونی وارد شده و به همین دلیل معنای متفاوتی دارد اما به طور کلی منظور از آن فرایند «خود راهانداز» است. Bootstrap متشکل از ابزارهای رایگانی است که از آنها میتوان برای تولید و نمایش فرمها، دکمهها، تبها، ستونها و سایر عناصر مورد نیاز صفحه بهره برد. پروژه Bootstrap توسط توییتر در سال 2011 بهصورت متنباز و رایگان در اختیار علاقهمندان به طراحی وب سایت قرار گرفت و امروزه یکی از محبوبترین فریمورکهای طراحی وب است.
Bootstrap با تمامی مرورگرهای استاندار وب همخوانی داشته و حتی نسخه فارسی آن نیز ارائه شده تا فارسی نویسان بدون نیاز به دستکاری کدهای CSS و جاوا اسکریپ بتوانند از امکانات این چارچوب قدرتمند و چشمنواز برای توسعه وب استفاده کنند. چارچوب یا فریمورک Bootstrap خلاء میان برنامهنویسی و طراحی را از میان برداشته و انقلابی را در طراحی ریسپانسیو رقم زده است.
بوت استرپ ابتدا با نام Twitter Blueprint متولد شد؛ این ابزار ابتدا جهت تسهیل فرایند کدنویسی و ایجاد هماهنگی بین برنامهنویسان توییتر استفاده شد. با این حال سازندگان آن یعنی Mark Otto و Jacob Thornton تصمیم گرفتند آن را بهعنوان پروژهای متن باز در اختیار عموم قرار دهند. همانطور که گفته شد نسخه اولیه آن در در ماه اوت سال 2011 عرضه شد و سپس در 31 ژانویه 2012 بوت استرپ 2 در اختیار عموم قرار گرفت؛ Bootstrap2 از سیستم گرید 13 ستونه با قابلیت واکنشگرا پشتیبانی شد. 19 ژانویه 2013 بوت استرپ 3 معرفی شد که در آن طراحی رابط کاربری فریم ورک به شکل فلت درآمد و سایهها از کلیه المانها حذف شد.
همچنین در این نسخه از فلسفه Mobile First نیز پشتیبانی شد. Mobile-first یعنی طراحی (از منظر کدها) اول برای گوشیهای همراه انجام شود و سپس برای کامپیوترها (این روش مورد علاقه گوگل است). 29 اکتبر 2014 هم پروژه بوت استرپ 4 کلید خورد و در 18 ژانویه 2018 این پروژه حدوداً چهارساله در اختیار عموم قرار گرفت. Bootstrap 4 در سایزبندی ریسپانسیو تغییرات اساسی داشت. هماکنون این نسخه از این فریمورک بهعنوان آخرین نسخه در اختیار عموم مردم قرار دارد و این در حالی است که عدهای از توسعهدهندگان وب روی استفاده از Bootstrap 3 اصرار دارند چرا که پشتیبانی از مرورگرهای IE8 و IE9 از نسخه جدید حذف شده است.
پیشنهاد میکنیم مقاله ی زیر را از دست ندهید:
بوت استرپ دارای ویژگیهای و مزیتهای متعددی است که یک طراح وبسایت را مجاب میکند تا از آن بهره گیرد؛ نخستین ویژگی Bootstrap استفاده آسان از آن است. هر فردی با داشتن اطلاعات پایه از HTML و CSS میتواند کار با این چارچوب را آغاز کند. همچنین بوت استرپ با برخورداری از ویژگی واکنشگرا بودن، طراحان وب را بهشکل معتادگونهای درگیر خود کرده است. این چارچوب برنامهنویسی با داشتن رویکرد موبایل محور به برنامهنویسان و توسعهدهندگان وب کمک شایانی کرده و از آنجا که با تمامی مرورگرها اعم از Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari و Opera سازگاری داشته و با تمامی موتورهای جستجو نیز هماهنگ میشود، به یک فریمورک متداول برای برنامهنویسان و توسعهدهندگان وب تبدیل شده است.
علاوه بر موارد فوق، برخورداری Bootstrap از مجموعه بیشماری ابزار گوگل رایگان آن را بسیار قدرتمند کرده بهطوری که میلیونها صفحه وب در حال حاضر با استفاده از این ابزار توسعه یافتهاند. Bootstrap مجموعهای رایگان از ابزارها برای لایهبندی صفحات وب و ایجاد صفحات واکنشگرا را در دل خود جای داده است که بدون نیاز به هرگونه کدنویسی پیشرفته و تنها با دانلود از اینترنت قابل استفاده هستند. همچنین چارچوب Bootstrap به صرفهجویی در زمان کمک شایانی میکند؛ با استفاده از این فریمورک و ابزارهای آماده و رایگان آن بهراحتی میتوان قالب مورد نظر را به گرافیکیترین شکل ممکن طراحی کرد و از انجام علمیاتهای زمانبر و سخت بصریسازی وبسایت خودداری کرد. فراموش نکنید که Bootstrap موجب میشود تا درگیری کمتری بین تگهای html و css بهوجود آید.
گرچه بوت استرپ یک فریمورک قوی در زمینه طراحی وب بهشمار میرود اما فراموش نکنید که این فریمورک نیز از نقاط ضعفی برخوردار است. یکی از مهمترین ایرادات Bootstrap آن است که المانهای گوناگون آن همیشه بر اساس استانداردهای طراحی وب بهینهسازی نشدهاند بنابراین سایت طراحی شده با این فریمورک در صورت استفاده از این المانها نیاز دارد تا وقت بیشتری را برای بارگذاری شدن اختصاص دهد. در چنین زمانی امکان افزایش نرخ پرش وجود داشته و این مسئله از نظر سئو برای وبسایت شما دردسرساز است. البته بهطور کلی استفاده بین طراحی وبسایت با استفاده از Bootstrap و طراحی دستی از نظر سئو تفاوتی وجود ندارد.
ایراد عمده دیگر بوت استرپ آن است که خلاقیت شما را محدود میکند؛ فریم ورکBootstrap هر چه قدر هم قوی باشد اما محدودیتهایی دارد که شما را از اجرای دقیق ذهنیتتان ناتوان میکند. این المانهای محدود تا حدی سبب میشود تا وبسایتهای شبیه به هم در فضای شبکه جهانی اینترنت یافت شود. بوت استرپ کدهای HTML بسیار شلوغی نیز دارد که این موضوع کدنویسان را مقداری آزار میدهد و به همین دلیل آنها ترجیح میدهند تا کدهایشان را خودشان بنویسند.
پیشنهاد میکنیم مقاله ی زیر را از دست ندهید:
شاید شما بهدنبال ایجاد یک بلاگ شخصی باشید یا شاید هم در فکر راهاندازی یک فروشگاه اینترنتی هستید و حتی ممکن است بخواهید یک وبسایت رسمی برای شرکت یا سازمانتان طراحی کنید؛ در تمامی این موارد Bootstrap به شما کمک خواهد کرد. فریمورک بوت استرپ بهدلیل برخورداری از ماهیت انعطافپذیر قادر است تا نمونههای مختلف سایت همچون وبلاگ، مجله خبری، فروشگاه اینترنتی و حتی پنل مدیریت را ایجاد کند.
پاسخ این سؤال به شیوهای صادقانه «خیر» است. گرچه Bootstrap متداولترین فریمورک موجود است اما بهترین نیست و تنه به تنه رقیبی به فونداسیون یا Foundation میزند که بسیار قدرتمند است. فونداسیون طرفداران بسیار کمنری نسبت به بوت استرپ دارد اما قدرت بیشتری را به نمایش گذاشته است. جز فونداسیون، فریمورکهای دیگری را نیز میتوان نام برد که در رقابت با Bootstrap قرار دارند. UIkit، Bulma، Material Design Lite و Semantic UI چهار رقیب کمتر شناخته شده بوت استرپ هستند.
جمعبندی
بدون شک بوت استرپ ابزاری مناسب برای طراحان وب است؛ گرچه این ابزار از معایبی برخودار است اما بهدلیل آنکه طراحان وب و حتی افراد مبتدی را قادر میسازند تا با سهولت و بدون نیاز به دانش کدنویسی پیشرفته سایتهای تعاملی راهاندازی کرده و رابط کاربری زیبا برای ایجاد تجربه کاربری مناسب را خلق نمایند، یک ابزار مناسب تلقی میشود و آن را بهعنوان یک ابزار محبوب طراحی وب نمیتوان نادیده گرفت.
جهت مشاوره دیجیتال مارکتینگ تماس بگیرید.
مشاوران سپنتا مفتخر به ارائه مشاوره رایگان به شما هستند.