امروزه با فراگیر شدن اینترنت و دسترسی فوق العاده آن، همه مشاغل در حوزه های مختلف برای بهبود کسب و کار خود، ملزم هستند که بازاریابی آنلاین را جزئی از فعالیت های مارکتینگ خود قرار دهند. چراکه این روز ها، همه کار ها با جستجو در موتور های جستجوگر، سامان می گیرند.
به همین دلیل رقابت تنگاتنگی میان سایت های مختلف برای اول شدن در نتایج جستجو وجود دارد. امروز میخواهیم مبحث تجربه ی کاربری را که یکی از عوامل مهم در بهبود رتبه ی یک وب سایت است مورد بررسی قرار دهیم.
علم تجربه کاربری (UX) فقط مربوط به وب سایت و یا اپلیکیشن های موبایل نیست و در تمام لحظاتی که از شما نیازی برطرف می شود، وجود دارد.
در واقع تجربه ی کاربری و علوم مربوط به آن چیزی مربوط به امروز نیست، بلکه در گذشته هم وجود داشته، ولی شاید به عنوان یک علم و تخصص به آن نگاه نمی شد.
آنجه در این مقاله خواهید خواند:
تجربه ی کاربری (User experience) که به اختصار UX خوانده می شود تجربه ای است که یک کاربر هنگام استفاده از محصولات و خدمات شما به دست می اورد. این تجربه میتواند تجربه ای مطلوب باشد که منجر به بازگشت کاربر و استفاده ی مجدد اون از خدمات و محصولات شما می شود و می تواند تجربه ای بد باشد که در نتیجه رغبت کمتری به استفاده ی مجدد از خدمات و محصولات شما خواهد داشت.
در تعریفی عامیانه تر می توان گفت که احساسات تاثیر بسزایی در انتخاب های ما برای خرید دارد و این مبحث بسیار مورد توجه مارکتر ها و طراحان وب سایت قرار گرفته و دانش UX نیز در راستای بهبود تجربه ی کاربری ایجاد شده است.
هرچقد که محتوای سایت شما دقیق و علمی باشد، تازمانی که مورد استقبال کاربران قرار نگیرد، زحمت های تان دود شده و به هوا رفته است. تیتر گذاری را می توان اولین فاکتور در خوانایی بیشتر محتوا دانست. با انتخاب تیتر های صحیح، هم موتور های جستجو، سایت شما را سریع تر پیدا کرده و هم کاربران محتوا را به سادگی دنبال می کنند و هم چنین تجربه ی کاربری را بهبود می دهد. دو مورد زیر را حتما در تیترگذاری رعایت کنید:
در تیتر گذاری رعایت سلسله مراتب، از عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت است. تقریبا در تمام مقالات، تیتر گذاری شامل تیتر اصلی (h1) و میان تیتر ها (h2) می شود. در صورتی که توضیح مقاله مفصل باشد، در بین “میان تیتر ها” از “زیر تیتر ها (h3)” نیز استفاده می شود. زیر تیتر ها حداکثر ازh3 تا h5 اضافه می شوند. البته در مقالات معمولی اصلا به کار نمی آیند. با این حال هیچ محدودیتی در استفاده از میان تیتر، وجود ندارد.
نکته اول در تیتر گذاری آن است که تیتر اصلی را فقط یکبار آن هم در ابتدای محتوا، عنوان کنید و حتما کلمه کلیدی را در سر تیتر بگنجانید. به این ترتیب، موتور جستجو می داند موضوع و مطالب کلی محتوای شما چیست. تیتر گذاری صحیح، از اصلی ترین عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت شما است.
از آنجایی که بیشتر کاربران از صفحه اصلی، وارد سایت نمی شوند، انتخاب لینک مناسب در یافتن صفحات و تجربه کاربری تاثیر بالایی دارد. گوگل به صراحت اعلام کرده است: ” ما تنها لینک های سایت هایی را نمایش می دهیم که فکر می کنیم برای کاربر مفید هستند. کاربر باید بتواند به راحتی در صفحات سایت جابجا شود و با بن بست موجه نگردد تا مدت بیشتری در سایت بماند. همچنین استفاده از breadcrumb یکی از روش هایی مسیریابی آسان برای کاربران است.
کاربران چگونه رضایت خود را از وب سایت یا محتوای شما نشان می دهند؟
تبادل نظر در مورد محتوا میان شما و کاربران، یکی از روش هایی است که نشان می دهد کاربر با مطالب شما، ارتباط برقرار می کند. امتیاز دهی به سایت و تماس گرفتن کاربرانی که با موبایل از سایت بازدید می کنند، از سایر روش های ابراز رضایت از وب سایت است.
هرچند که شرکت گوگل، منکر رضایت کاربران به عنوان عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت شده اما نتایج، چیز دیگری را نشان می دهد. رضایت کاربران باعث افزایش بازدید آن ها شده و مسلم است که سیگنال های رضایتمندی کاربران، بر بهبود رتبه سایت، تاثیر می گذارد.
از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت، می توان به سرعت بارگذاری آن اشاره کرد. در عصر تکنولوژی، اهمیت زمان برای همه آشکار است. نتایج نشان می دهد اگر بارگذاری سایت، بیش از ۳ ثانیه زمان ببرد، ۷۰ درصد کاربران، سایت را برای همیشه می بندند. بنابراین هیچ موقع کاربران را برای بازدید از صفحات وب سایتتان منتظر نذارید، چرا که به سراغ وب سایت های دیگر می روند.
برای بررسی میزان سرعت بارگذاری سایت تان، احتیاج به پرداخت هزینه های سرسام آور به شرکت های فعال در این حوزه نیست. می توانید به سادگی از ابزار تست سرعت گوگل (page speed insight) استفاده نمایید. با استفاده از این ابزار، نه تنها میزان سرعت سایت شما مشخص می شود، بلکه مشکلات سرعت پایین آن را نیز متوجه می شوید. حتی امکان استفاده از راهکار هایی که گوگل در اختیار شما می گذارد، در بهبود عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت تان نیز به شما کمک خواهد کرد.
با افزایش تعداد کاربران موبایل نسبت به کاربران دکستاپ، نمایش صحیح وب سایت در موبایل را می توان از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت و تجربه کاربری دانست. سرعت بالا، امکان مسیر یابی صحیح، ظاهر UI جذاب و اندازه مناسب فونت در استقبال کاربران موبایل از وب سایت موثر است.
هیچ یک از کاربران موبایل یا سایر دستگاه ها، نمی خواهند با وارد شدن به سایت، مجبور به بزرگ نمایی صفحه باشند. چرا که اسکرول های افقی نیز وارد بازی شده و حسابی تمرکز را بر هم می زنند. در عین حال در بعضی از سایت ها شاهد هستیم که فونت متناسب با دستگاه است اما نصف متن محو می شود! این ها مواردی هستند که کاربر را از سایت فراری می دهد.
گوگل همواره به نگاه کاربران توجه داشته و کابردی بودن سایت از عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت از سوی گوگل است. به همین جهت از سال ۲۰۱۸، رتبه بندی سایت ها بر اساس نسخه موبایل آن ها انجام می گیرد. حالا مدیران سایت ها ناچار هستند که وب سایت ها را موبایل فرندی طراحی نمایند و اگر نه باید قید “رتبه برتر جستجو” شدن را بزنند.
مسیریابی صحیح در نسخه موبایل نیز اهمیت به سزایی در بهبود رتبه سایت دارد. ظاهر جذاب، رعایت اندازه ها در فونت، طراحی سایت و حتی انتخاب دکمه ها، از عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت هستند. همانطور که گفته شد، باید به موتور های جستجوگر و کاربران، اجازه بررسی آسان وب سایت را بدهید.
تا اینجا عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت را با توجه به کاربر پسند بودن آن بررسی کردیم. با این حال هر چقدر هم که طراحی سایت شما حرفه ای و همه چیز تمام باشد، تا زمانی که محتوایی ارائه ندهد، عملا مثل یک جزیره متروکه است.
محتوایی مناسب است که کاربر را در سایت نگه می دارد. سوال اینجا است که محتوای مناسب، چه ویژگی هایی دارد؟ موارد مهمی در تشخیص محتوای واقعی از تقلبی و طرز نگارش صحیح آن وجود دارد.
در نوشتن محتوا، انتخاب صحیح و به کار بردن به موقع کلمه های کلیدی، یکی از عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت است. کلمه کلیدی ها را باید به اندازه استفاده کرد. اگر به کلمات کلیدی اهمیت کمی بدهید، گوگل متوجه آن نشده و در نتیجه در میان نتایج جستجو، نشانی از سایت نمی بینیم و از طرفی اگر در استفاده از کلمات کلیدی زیاده روی کنید یا به اصلاح مرتکب keyword stuffing شوید توسط الگوریتم پنگوئن جریمه خواهید شد.
یک محتوا زمانی برای کاربر ارزشمند است که بتواند نیازی از کاربر را رفع کند یا به سوال او پاسخ دهد. بنابراین اطلاعاتی صحیح و مرتبط با تیتر اصلی محتوا را بیان کنید.
اگر می خواهید همه زحمت های تان از بین برود و بی نتیجه بماند، کپی کنید!
همانطور که گفتیم، گوگل بسیار با هوش است و با موتور های جستجوی قدرتمند خود، در کسری از ثانیه، تمام مقالات مرتبط با سرچ کاربر را بررسی می کند.
محتوا های اصیل، که عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت را به خوبی رعایت کنند، در رتبه های بالا قرار می گیرند. در حالی که محتوا های فیک و کپی شده در صفحات بعد نمایش داده می شوند که معمولا کاربر به سراغ آن ها نمی رود. پس خلاقیت به خرج دهید و در هنگام محتوا نویسی، همه عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت را مد نظر قرار دهید. گوگل به کمک الگوریتم پاندا متوجه می شود که محتوایی که در سایت استفاده کرده اید کپی است و این امر می تواند منجر به پنالتی شدن وب سایت شما توسط گوگل شود.
تصورش را بکنید که وسط خواندن یه متن ادبی، غلط املایی به چشم تان بخورد. یا موقع خواندن یک محتوای علمی، هیچ خبری از نگارش اصولی نباشد. کافی است خود را به جای کاربر بگذارید. شما حاضرید زمان خود را صرف خواندن چنین محتوایی بکنید؟ نگارش صحیح در ارزش بخشیدن به محتوا، تاثیر گذار بوده و کاربران را بیشتر جذب می کند.
پایان
الگوریتم های بسیاری در موتور های جستجوگر مختلف طراحی شده و همگی به دقت، عوامل تاثیر گذار بر رتبه سایت را بررسی می کنند. در این مقاله، تنها بخشی از نکات بهبود دهنده سایت را بررسی کردیم. امیدوار هستیم مطالب عنوان شده برای تان کاربرد داشته باشد.
مشاوران کسب و کار آنلاین مفتخر به ارائه مشاوره رایگان به شما هستند.